Kålpudding på mitt sätt

Kålpudding är så himla gott, men många tror det är svårt.

Det finns många recept som gör ”enklare varianter” där knepet är att inte bryna kålen – det rekommenderar jag inte. Det påverkar smaken enormt, och det är ju smaken som är viktigast!

Däremot tar jag ofta nötfärs då vi inte har fläskfärs hemma så ofta (svårt få tag i där grisar haft det bra). Kokt ris struntar jag med i. Vi använder nötfärs från Lindegrens, färs som håller hög kvalitet och där djuren haft det bra.  Ett annat steg jag struntar i är att varva kål och färs  jag blandar i hop allt i en enda röra före det hamnar i ugnsformen.

Då vi dragit ned kraftigt på köttkonsumtionen så har jag ersatt en del av köttet med vita bönor som jag blötlagt och kokat själv.
Jo det kräver lite planering, det är inte jobbigt men skall ju göras i förväg.

Varför gör jag det då? Jo för de blir överlägset godare burkbönor gällande både smak och konsisten (och gasmässigt 😉 ).

Gillar du inte bönor/kikärtor så ersätt med köttfärs. Personligen kommer jag nog så småningom  försöka mig på en nästan köttfri variant (jag lär använda ekologisk köttbuljongtärning första försöket).

Vad gör fläskfärsen och riset?

  1. Riset är för det första bulk men det binder även ihop puddingen.
  2. Fläskfärsen är lite fetare, och ger mer vätska (dessutom får du en mer rosa ton på puddingen).

Alltså får du en något brunare och lite mindre sammahängande pudding men smaken blir mycket bra!

Moment jag inte vill hoppa över pågrund av smaken

Jag kompromissar inte gällande momentet där kålen bryns. Den skall får färg utan att brännas, ja nästan börja karamelliseras. Vill man öka på den smaken tillsätter man något sött, jag väljer mörk sirap. Är du emot tillsatta sockerarter rekommenderar jag att du använder rikligt med smör så att kålen verkligen i sig själv börjar bli söt genom att bli härligt brun.

Sojan är salt och beroende på vilken du väljer får du tänka till före du saltar. Jag använder dessutom vitpeppar och svartpeppar, men det allra viktigaste kryddan är – kryddpeppar.

 

Ingredienser

  • 800 g ekolgoisk vitkål (jag använde ny färsk vitkål med något högre vattenhalt än den på vintern)
  • 1dl vatten (öka till 1,5-2 dl om du vill ha en sky att hälla av efter ett tag, till sås)
  • 2 ekologiska köttbuljongstärningar
  • 3 msk soya (jag använde kinesisk men ta efter smak)
  • 300 g ekologisk nötfärs
  • 100 g finhackade eller malda vita bönor/kikärtor – kan bytas ut mot mer nötfärs eller lite fläskfärs
  • 2 gula lökar av medelstorlek
  • 1/2 dl sirap (dra ned om du vill)
  • salt (efter smak)
  • finmald vitpeppar
  • grovmalen svartpeppar
  • 3 krm kryddpeppar (jag använder gärna mycket mer)
  • 1 dl mjölk (öka lite om du ökat mängden buljong på grund av att du vill ha en sky)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär kålen och lök i småbitar och bryn i en gryta (i omgångar om liten gryta). Använd gärna lite smör och ha relativt hög värme på men inte så det bränner vid. Flytta över kålen succesivt i en stor bunke. Häll i sirap och rör om.

Häll i vätskor och buljongtärningar i grytan du stekt kålen i och värm upp så tärningarna löses. Låt vätskan svalna något.

Blanda färs, bönor, vätska samt kål och lök i en stor bunke.

Krydda efter smak.

Lägg i en smord ugnsform. Sätt in på nästnedersta nivån i ugnen.

Titta till den efter 20 minuter, ibland kan man behöva lägga på bakplåtspapper för det börjar bli för brunt.

Vänta ytterligare 10 minuter.

 

Serveras med kokt potatis och rårörda ekologiska lingon, och som sagt…skapar man lite extra sky kan man använda den som bas till en god sås! Annars är det mycket svårt få till en god sås till kålpudding…

 Tips

Vill du göra en god sås att ha till?

Lägg till 2 dl vätska från start. När 20 minuter gått i ugnen, ös av vätskan som nu tagit god smak av puddingen. Voilá du har en bra start till en god sås.

Är du lat som jag så låter du med vilje vätskan vara kvar så får du förvisso en lös pudding, men en mycket god sky att ha till.

Kålpudding är perfekt att frysa in och ha i matlåda, dock blir inte kokt potatis lika bra så jag rekommenderar man kokar nya när det är dags…

Kategorier: RECEPT

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: