Bagare-copycat?

Nej knappast, snarare experimenterare.

En mor och hennes äldsta dotter har varit på promenad med hunden. När hon öppnar ytterdörren möts de av en enorm stank av ammoniak som slår mot dem och synen av rinnande smet som pyser ut ur ugnen ner på golvet i  fluffiga bublande pölar.

Där står hennes minsting,  10-åringen som tyckte att det var väl bara att använda hjorthornssalt när hon inte hittade bakpulvret och ville baka muffins. Hon har panik i ögonen och händerna fulla med degkletiga handdukar. Matchen Charlotte – ugnen slutade 0-10.  Min mor börjar skratta hysteriskt åt eländet.

Uppenbarligen var inte det rätt dosering. 😉 Min mor lät mig ändock fortsätta baka trots  den lilla episoden som min mor och syster ofta (skrattande) påminner mig om. Dock fick hon mig att lova att i fortsättningen endast använda vanligt bakpulver. Det blev fantasifulla tigerkakor och leopardkakor där jag fritt experimenterade med densiteten och smaken på de olika smeterna.

Även som tonåring fortsatte jag baka,  Dock blev det tidigt en övergång till bröd och frallor. Jag fick en hushållsassistent som 20-åring och den lever fortfarande och får jobba hårt.

De senaste åren har jag som så många andra hamnat i surdegsträsket och tillhör nu de galningarna som letar efter den optimala degspänningen och de häftigaste luftbubblorna.

Kakor har fortfarande inte lockat mig då man måste följa recepten till punkt och pricka och det är svårt för mig som är hur det ser ut, luktar och vilken känsla det ger. En och annan chokladfrosseritårta har det dock blivit…

Jag får försvara mig med att surdegsfantasten Sébastien Boudet i somras uttalade att man antingen är bagare eller konditor (ytterst fri tolkning av hans uttalande om att den svenska utbildningen borde delas i två grenar).

Jag tror (tror) att mina inlägg om surdeg mest kommer handla om misslyckade försök och hur jag (ibland) lyckas rädda dem. Gällande rena instruktioner om hur man gör finns det ju redan lysande bloggar om.

Taggar:, ,

Kategorier: Uncategorized

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: